Lied schrijven

Lied schrijven

De leerlingen gaan op verschillende vlakken met muziek aan de gang. De leerlingen gaan met de hele klas een liedje schrijven. Ze bedenken in groepjes een stuk tekst voor ofwel een couplet of een refrein. Dit doen ze aan de hand van de melodie van een bestaand liedje.

Groepen: 5, 6, 7, 8

Dagindeling: Hele dag

Thema's: Muziek, Taal

Benodigdheden: Digibord

Kosten: €450

Programma overzicht

In onderstaand schema vindt u een globale planning van de dag.

Ochtend

  • Kennismaking
  • Zingen
  • Luisteren en analyseren (Waar gaat de tekst over en verschil couplet/refrein)
  • Brainstormen in groepjes waar je een tekstje over kan schrijven en bedenken welk groepje een couplet of refrein(=vormdelen) maakt.

Middag

  • Uitleg over het schrijven van een tekst.
  • De leerlingen gaan zelf aan de slag met het schrijven van hun tekstje en oefenen deze in hun groepje.
  • Aan het eind van de les plakken we de verschillende stukjes achter elkaar, nemen we het op of laten we het horen aan andere klassen.
  • Aan het eind bespreken we hoe de samenwerking in de groepjes is gegaan, hoe iedereen bij zijn/haar tekst is gekomen en wat we van het eindresultaat vinden.

Kerndoel 54

De leerlingen leren beelden, taal, muziek, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren.

Kerndoel 55

De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren.

Over de KeK-er

dani_1636726586.jpg

Dani

Hallo! Mijn naam is Dani. Het liefst ben ik de hele dag met muziek bezig. Ik ben op dit moment bezig met mijn opleiding Docent Muziek (4e jaars) en geef daarnaast al zo’n 5 jaar zowel privé als klassikaal muzieklessen en muziekworkshops. Een van de leukste aspecten van het muziekonderwijs vind ik het samen creëren van iets nieuws en dit vervolgens aan andere laten horen in bijvoorbeeld een optreden of (video)opname. Dit is dan ook wat in mijn programma voorop staat. Hierin kunnen de leerlingen echt iets van zichzelf kwijt in het product dat zij maken. Het creatief proces van de leerlingen begeleiden en kunnen observeren is een fantastische ervaring die eindeloos zal blijven verassen.

Meer informatie

Beoordelingen

Directeur
Dani is rustig, motiverend en houdt overzicht.