Podcast/hoorspel maken

Podcast/hoorspel maken

Samen met de kinderen van groep 6, 7 of 8 gaan we een podcast maken. De klas wordt in drie groepen verdeeld. Een vertelgroep, een muziekgroep en een geluiden/techniek groep. Kinderen kunnen hier hun eigen creativiteit in kwijt. Na de introductie gaat elke groep apart aan het werk met haar eigen onderdeel.
Na het bedenken en oefenen komen de groepen weer bij elkaar en wordt de podcast opgenomen. De techniekgroep zorgt er ook voor dat alle apparatuur goed staat en zorgt voor de opname regie. De vertelgroep staat bij de microfoons en spreekt het verhaal in. De muziekgroep speelt de muziek van de podcast. Aan het eind van de dag kunnen kinderen thuis via de website de podcast luisteren.
Zie hier ons promotiefilmpje: https://vimeo.com/750721989?embedded=true&source=vimeo_logo&owner=184903940

Groepen: 6, 7, 8

Dagindeling: Hele dag/halve dag

Benodigdheden: (Geluidsstil) lokaal - twee aparte oefenruimtes

Kosten: €970

Programma overzicht

Het podcastteam komt langs. We starten de ochtend met een uitleg over wat een podcast is en wat de ontstaansgeschiedenis is van de provincie. Daarna worden de leerlingen opgedeeld in de volgende groepen: • Een verhaal/vertelgroep, • Muziekgroep • Geluid en techniek groep De verhalenverteller begeleidt de kinderen in het vertellen van het verhaal. Oefeningen in spreken: Hard/zacht, boos/verdrietig, snel/langzaam enz. Daarna gaan ze samen het verhaal doorlezen, de rollen bekijken en de rollen verdelen. Ze gaan de tekst oefenen en kijken hoe deze op de juiste manier uitgesproken kan worden.  Elke podcast begint met muziek. Dus ook deze podcast. Welke muziek? Dat gaan de kinderen zelf bedenken. Soms is er ook muziek nodig als tussenstuk of als versterking van de tekst. Kinderen mogen (als dat kan) hun eigen instrument meenemen. Elk kind bespeelt een instrument (de muzikant neemt zelf ook instrumenten mee). Hoe kun je eigenlijk het beste geluid opnemen? Of hoe kan ik een kerkklok nadoen? De opnametechnicus gaat met de kinderen op zoek naar de ‘beste manier’ van opnemen. Hoe klinkt een opname met een mobiel en hoe klinkt het met een professionele microfoon. Hoe creëer je met geluidseffecten een geluidslandschap.

Ochtend

  • Introductie: Wat is een podcast, ontstaan provincie.
  • Oefenen in de Vertel- Muziek- en Techniekgroep

Middag

  • Muziek- en Vertelgroep gaan samen oefenen
  • Podcast opnemen

Kerndoel 42

De leerlingen leren onderzoek doen aan materialen en natuurkundige verschijnselen, zoals licht, geluid, elektriciteit, kracht, magnetisme en temperatuur.

Kerndoel 51

De leerlingen leren gebruik te maken van eenvoudige historische bronnen en ze leren aanduidingen van tijd en tijdsindeling te hanteren.

Kerndoel 54

De leerlingen leren beelden, taal, muziek, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren.

Kerndoel 55

De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren.

Kerndoel 56

De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed.