Kijk in mijn wijk

Kijk in mijn wijk
Kijk in mijn Wijk is een creatief en leerzaam PLUS-programma waarin leerlingen van groep 3 t/m 8 samen nadenken over hoe de perfecte stad eruitziet. Wat moet er in zo’n stad aanwezig zijn? Wat vinden zij belangrijk in hun omgeving? Tijdens dit PLUS-programma krijgen de leerlingen de kans om hun eigen ideale stad te ontwerpen, van huizen en parken tot winkels en scholen. Ze gebruiken knutselmaterialen en bruikbaar afval om hun stad tot leven te brengen.
Groepen: 3, 4, 5, 6, 7, 8
Dagindeling: Hele dag en halve dag
Thema's: Kunst, Burgerschap, Filosofie, Natuur, Techniek, Onderzoeken, Ontwerpen
Kerndoelen: Kerndoel 01, Kerndoel 02, Kerndoel 25, Kerndoel 32, Kerndoel 33, Kerndoel 44, Kerndoel 54
Benodigdheden: Scharen, lijm, tape, verf, markers, en knutselmaterialen (papier, karton, oude tijdschriften). Leerlingen mogen bruikbaar afval meenemen van thuis, zoals plastic flessen, doppen, doosjes en ander herbruikbaar materiaal.
Kosten: €595.20
Programma overzicht
De leerlingen ontdekken hoe steden functioneren, leren over verschillende wijken en denken na over duurzaamheid, voorzieningen en wat hun stad leefbaar maakt. Ze werken samen, wisselen ideeën uit en creëren een stad die bij hun visie past. Dit programma stimuleert creatief denken, samenwerking en het belang van planning en duurzaamheid.
Ochtend
– Gezamenlijke start van de dag.
– Introductie: Kennismaking met het thema en bespreken wat een perfecte stad nodig heeft.
– Brainstormsessie: Wat vinden de leerlingen belangrijk in een stad? Welke gebouwen en voorzieningen moeten er absoluut in zitten?
– Ontwerpen: Leerlingen maken een plattegrond van hun ideale stad en bedenken wat waar komt.
– Creatief aan de slag: Met knutselmaterialen en bruikbaar afval (zoals karton, plastic flessen, etc.) beginnen ze hun stad te bouwen.
Middag
– Bouwen en afmaken: De leerlingen werken verder aan hun stad en voegen details toe, zoals straten, parken, huizen en winkels.
– Samenwerking: Ze presenteren hun stad aan elkaar, leggen uit waarom ze bepaalde keuzes hebben gemaakt en hoe hun stad het ideale leefklimaat biedt.
– Afsluiting: Reflectie over het proces van het ontwerpen van de stad en wat ze hebben geleerd over samenwerking, creativiteit en duurzaamheid.
Kerndoel 01
De leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal. Ze leren tevens die informatie, mondeling of schriftelijk, gestructureerd weer te geven.
Kerndoel 02
De leerlingen leren zich naar vorm en inhoud uit te drukken bij het geven en vragen van informatie, het uitbrengen van verslag, het geven van uitleg, het instrueren en bij het discussiëren.
Kerndoel 25
De leerlingen leren aanpakken bij het oplossen van rekenwiskundeproblemen te onderbouwen en leren oplossingen te beoordelen.
Kerndoel 32
De leerlingen leren eenvoudige meetkundige problemen op te lossen.
Kerndoel 33
De leerlingen leren meten en leren te rekenen met eenheden en maten, zoals bij tijd, geld, lengte, omtrek, oppervlakte, inhoud, gewicht, snelheid en temperatuur.
Kerndoel 44
De leerlingen leren bij producten uit hun eigen omgeving relaties te leggen tussen de werking, de vorm en het materiaalgebruik.
Kerndoel 54
De leerlingen leren beelden, taal, muziek, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren.
Over de vakspecialist
Dennis
Hoi, mijn naam is Dennis Merkus, ik ben 37 jaar oud en trotse vader van twee dochters van 8 en 13 jaar. Sinds 2006 ben ik oprichter en eigenaar van BreakFit. Als twee keer Nederlands Kampioen en één keer Europees Kampioen Breakdancer heb ik niet alleen veel podiumervaring, maar ook ruime ervaring in het lesgeven, het ontwikkelen van onderwijsprogramma's en het werken met kinderen en jongeren, zowel nationaal als internationaal. Met 18 jaar ervaring in het primair, voortgezet en speciaal onderwijs heb ik diverse onderwijsprogramma’s ontwikkeld op het gebied van kunst, dans, muziek, sport, theater, burgerschap, filosofie, (digitale) media en gelukslessen. Mijn focus ligt op het versterken van het zelfvertrouwen van leerlingen, zodat ze hun talenten kunnen ontdekken en nieuwe vaardigheden ontwikkelen. Ik zet me in voor een omgeving waarin elke leerling zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelt. Ik begeleid hen in het denken, creatief zijn en samenwerken, zodat ze deze vaardigheden steeds meer eigen maken. Met een positieve benadering ondersteun ik hun groei, zodat ze met vertrouwen uitdagingen aangaan en hun doelen bereiken. Wat ik zo fijn vind aan werken bij IPPON PLUS, is de ruimte om mijn passie voor onderwijs te combineren met mijn ervaring. Samen met scholen werk ik aan een omgeving waar leerlingen écht kunnen groeien. Mijn doel is simpel: ze inspireren, motiveren en ondersteunen, zodat ze zich zowel persoonlijk als in hun leerproces kunnen ontwikkelen.
Meer informatieYvonne van Loon
Aangenaam, ik ben Yvonne! Ik ben 44 jaar en geef sinds 1998 les aan kinderen, jongeren en volwassenen. Mijn loopbaan begon op 18-jarige leeftijd als Allround Sport- en Dansdocent, gespecialiseerd in groepslessen. Tot op de dag van vandaag ben ik hier nog steeds actief in. Daarnaast heb ik Drama gestudeerd aan de Fontys Hogeschool, waar ik werd opgeleid tot zowel uitvoerend theatermaker/speler als theaterdocent. Ook heb ik een opleiding tot visagiste afgerond. Sinds 2005 run ik mijn eigen agency, gespecialiseerd in het geven van workshops op het gebied van dans, theater en entertainment. Daarnaast lever ik artiesten en entertainment op maat. Vanaf 2020 heb ik veel (inval)lessen verzorgd in zowel het basis- als voortgezet onderwijs. Mijn expertise ligt met name bij de vakken Dans, Sport, Spel en Theater. Daarnaast geef ik themagerichte lessen, zoals: Sociale Media, Digitale Media & Vloggen, Beeldende Vorming (handvaardigheid, creatief werken met afval, enz.), Visagie & Grime en andere thema’s in overleg. Mijn ambitie is om kinderen een inspirerende en leerzame ervaring te bieden, waarbij ze niet alleen plezier hebben, maar ook echt iets opsteken. Zowel theoretisch als praktisch, zodat ze met een zelfverzekerd gevoel de les verlaten. Hopelijk tot in het klaslokaal! Met vriendelijke groet, Juffrouw Yvonne
Meer informatie