Podcast Maken – Jouw Stem, Jouw Verhaal!
Podcast Maken – Jouw Stem, Jouw Verhaal!
In dit dynamische en interactieve programma leren leerlingen van groep 4 t/m 8 hoe ze hun eigen podcast kunnen maken. Van het bedenken van een onderwerp tot het opnemen en monteren van audio, dit programma leert kinderen niet alleen technische vaardigheden, maar ook hoe ze hun stem kunnen gebruiken om een boodschap over te brengen en hun verhaal te delen met anderen.
Groepen: 4, 5, 6, 7, 8
Dagindeling: Hele dag en halve dag
Thema's: Burgerschap, Filosofie, (Digitale) Media, Taal, Gelukslessen
Kerndoelen: Kerndoel 01, Kerndoel 02, Kerndoel 03, Kerndoel 05, Kerndoel 54
Benodigdheden: Microfoons, koptelefoons, laptops/tablets met opname- en bewerkingssoftware (bijv. Audacity, GarageBand), geluidsapparatuur (indien mogelijk), rustige ruimte voor opnames
Kosten: €595.20
Programma overzicht
In dit dynamische en interactieve programma leren leerlingen van groep 4 t/m 8 hoe ze hun eigen podcast kunnen maken. Van het bedenken van een onderwerp tot het opnemen en monteren van audio, dit programma leert kinderen niet alleen technische vaardigheden, maar ook hoe ze hun stem kunnen gebruiken om een boodschap over te brengen en hun verhaal te delen met anderen.
Ochtend
– Kennismaken met de groep en uitleg over wat een podcast is
– Inspirerende voorbeelden van podcasts bespreken (voor kinderen of jeugdige onderwerpen)
– Het bedenken van een onderwerp: Wat wil jij delen?
– Schrijven van een script voor de podcast: structuur, inleiding, midden, en afsluiting
– Inleiding tot audio-opname: basistechnieken en microfoongebruik
Middag
– Opnemen van de podcast: het belang van een goede omgeving en duidelijke spraak
– Basis audiobewerking: knippen, overgangen, geluidseffecten (met software zoals Audacity of GarageBand)
– Toevoegen van muziek of geluidseffecten om de podcast interessanter te maken
– Luisteren naar elkaars opnames en geven van feedback
– Afsluiting: delen van de podcasts met de groep en reflectie: Wat heb je geleerd? Wat vond je het leukste?
Kerndoel 01
De leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal. Ze leren tevens die informatie, mondeling of schriftelijk, gestructureerd weer te geven.
Kerndoel 02
De leerlingen leren zich naar vorm en inhoud uit te drukken bij het geven en vragen van informatie, het uitbrengen van verslag, het geven van uitleg, het instrueren en bij het discussiëren.
Kerndoel 03
De leerlingen leren informatie te beoordelen in discussies en in een gesprek dat informatief of opiniërend van karakter is en leren met argumenten te reageren.
Kerndoel 05
De leerlingen leren naar inhoud en vorm teksten te schrijven met verschillende functies, zoals: informeren, instrueren, overtuigen of plezier verschaffen.
Kerndoel 54
De leerlingen leren beelden, taal, muziek, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren.
Over de vakspecialist
Yvonne van Loon
Aangenaam, ik ben Yvonne! Ik ben 44 jaar en geef sinds 1998 les aan kinderen, jongeren en volwassenen. Mijn loopbaan begon op 18-jarige leeftijd als Allround Sport- en Dansdocent, gespecialiseerd in groepslessen. Tot op de dag van vandaag ben ik hier nog steeds actief in. Daarnaast heb ik Drama gestudeerd aan de Fontys Hogeschool, waar ik werd opgeleid tot zowel uitvoerend theatermaker/speler als theaterdocent. Ook heb ik een opleiding tot visagiste afgerond. Sinds 2005 run ik mijn eigen agency, gespecialiseerd in het geven van workshops op het gebied van dans, theater en entertainment. Daarnaast lever ik artiesten en entertainment op maat. Vanaf 2020 heb ik veel (inval)lessen verzorgd in zowel het basis- als voortgezet onderwijs. Mijn expertise ligt met name bij de vakken Dans, Sport, Spel en Theater. Daarnaast geef ik themagerichte lessen, zoals: Sociale Media, Digitale Media & Vloggen, Beeldende Vorming (handvaardigheid, creatief werken met afval, enz.), Visagie & Grime en andere thema’s in overleg. Mijn ambitie is om kinderen een inspirerende en leerzame ervaring te bieden, waarbij ze niet alleen plezier hebben, maar ook echt iets opsteken. Zowel theoretisch als praktisch, zodat ze met een zelfverzekerd gevoel de les verlaten. Hopelijk tot in het klaslokaal! Met vriendelijke groet, Juffrouw Yvonne
Meer informatie