Tekenrobot ontwerpen
Tekenrobot ontwerpen
Tijdens deze PLUS-dag ontdekken leerlingen hoe kunst en technologie samenkomen. Met een motor, stiften en restmateriaal bouwen ze hun eigen tekenrobotje. Zodra de robotjes gaan bewegen, tekenen ze uit zichzelf unieke patronen. Als afsluiting laten we alle robotjes los op een groot vel papier en ontstaat er een kleurrijk groepskunstwerk. Onderweg oefenen de leerlingen in samenwerken, probleemoplossend denken en ervaren ze hoe techniek en toeval een creatieve rol spelen. Aan te passen aan het niveau van de klas.
Groepen: 6, 7, 8
Thema: Kunst & Ontwerp
Kerndoelen: Kerndoel 44, Kerndoel 45, Kerndoel 54, Kerndoel 55
Benodigdheden: Digibord, scharen, extra restmaterialen (hoe meer hoe beter, vooral karton is handig)
Kosten: €545,20 hele dag, 465,20 halve dag
Programma overzicht
Tekenrobot ontwerpen!
Ochtend
In de ochtend starten we met een introductie over wat ontwerpen is. Aan de hand van een presentatie vertel ik over mijn eigen werk als ontwerper en laat ik inspirerende voorbeelden zien, zoals de bewegende Strandbeesten van Theo Jansen. We kijken samen een paar korte filmpjes van bewegende kunst en ik laat een tekenrobotje zien dat ze later zelf gaan maken.
We doen samen een voorspelling: wat gebeurt er als het robotje wordt aangezet? Daarna gaan de leerlingen in groepjes aan de slag. Ze bouwen hun eigen tekenrobotje met een elektrische melkklopper, stiften en restmateriaal. Er is veel ruimte voor experiment, samenwerken en zelf ontdekken. De leerlingen mogen hun robotje ook versieren en er een naam voor bedenken.
Middag
Na de lunch gaan we verder met het creatieve gedeelte, mogelijk de robots nog afmaken waar nodig. Alle tafels gaan aan de kant en in het midden van het lokaal leggen we een groot vel papier neer. De tekenrobotjes worden losgelaten en maken samen een kleurrijk, abstract kunstwerk.
We houden regelmatig stil om te kijken wat er gebeurt en wat het effect is van kleine aanpassingen aan het ontwerp. Daarna presenteren de groepjes hun robot en het kunstwerk dat is ontstaan. We praten samen over vragen als:
– Wie heeft dit kunstwerk gemaakt?
– Wat werkte goed en wat zou je anders doen als je opnieuw mocht beginnen?
De kunstwerken kunnen eventueel worden opgehangen in de klas of gang als mini-expositie. Tot slot ruimen we samen op en sluiten we de dag af.
Kerndoel 44
De leerlingen leren bij producten uit hun eigen omgeving relaties te leggen tussen de werking, de vorm en het materiaalgebruik.
Kerndoel 45
De leerlingen leren oplossingen voor technische problemen te ontwerpen, deze uit te voeren en te evalueren.
Kerndoel 54
De leerlingen leren beelden, taal, muziek, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren.
Kerndoel 55
De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren.
Over de vakspecialist
Noor de Ruijter
Mijn naam is Noor de Ruijter en ik ben ontwerper met een passie voor creativiteit, techniek en educatie. Ik geloof dat verwondering en experiment de sleutel zijn tot leren. Daarom geef ik lessen waarin kinderen spelenderwijs ontdekken hoe kunst en techniek elkaar kunnen versterken. Met een achtergrond in productontwerp en ervaring in het werken met jonge makers, creëer ik lessen die prikkelen, uitdagen en inspireren.
Meer informatie